Support
Dictus Classic
Telefonen er åben for support mandag kl. 13-16 og torsdag kl. 13-16
Ofte stillede spørgsmål
Jeg kan ikke aktivere Dictus
Bemærk: Dictus 4.6 og ældre versioner kan ikke længere aktiveres. Opdater til Dictus 5.0 for at fortsætte med at bruge Dictus: Opdatering af Dictus.
Tjek din internetforbindelse.
Hvis du har fået en ny maskine, men glemt at deaktivere Dictus på din gamle maskine, må du sende en e-mail til support@dictus.dk med din licensnøgle og bede Dictus ApS om at deaktivere.
Alternativt kan du gå ind på din egen Dictus administrationshjemmeside. I den e-mail du modtog med din licensnøgle er der et link til en hjemmeside, hvor du selv kan aktivere og deaktivere dine licenser
Kan jeg bruge Dictus på Windows 11?
Ikke alle funktioner fungerer optimalt på Windows 11. Du vil sandsynligvis opleve at nogle talekommandoer ikke fungerer, samt have problemer med at skrive direkte i forskellige programmer.
Vi kan derfor ikke anbefale at du kører Dictus Classic på Windows 11.
Ønsker du tale-til-tekst på Windows 11 bør du overveje Dictus SUN.
Jeg får fejlen: "Speech Recognition could not start because the language configuration is not supported" eller "Talegenkendelse kan ikke starte, fordi sprogopsætningen ikke understøttes."
Fejlen kan forekomme efter en større opdatering til Windows 10. Løsningen er at køre Dictus-installeren igen (en “repair”) eller afinstallere og geninstallere Dictus helt forfra.
Hvis du opdaterer Windows 10 til version 1809 eller nyere, bør denne fejl ikke længere dukke op ved fremtidige opdateringer til Windows. Hvis du læser dette fra en Windows 10 maskine, kan du trykke her for at opdatere Windows.
Dictus starter ikke efter at den er lukket ned
Nogle brugere vil opleve på Windows 10, at de ikke kan starte talegenkendelse igen, efter at den er lukket ned. Problemet kan løses ved at opdatere Windows 10 til version 1809 eller nyere. Hvis du læser dette fra en Windows 10 maskine, kan du trykke her for at opdatere Windows.
I visse tilfælde kan problemet midlertidigt løses ved at åbne startmenuen i Windows og lukke den igen. Herefter kan talegenkendelse startes igen.
Hvad er forskellen på "Privat" og "Erhverv" versionerne?
Der er ingen funktionsmæssig forskel på de to versioner. Det er alene et spørgsmål om licensrettigheder. Hvis man ønsker at bruge Dictus til erhvervsmæssige formål, skal man anskaffe en ”Erhverv” version.
Licensbestemmelser for Dictus Privat
Licensbestemmelser for Dictus Erhverv
Dictus virker ikke efter at min computer gik i dvale eller låser
Du bør undgå at have Dictus åbent mens computeren låses eller går i dvale, da det i nogle tilfælde får programmet til at gå i stå.
Du kan gøre det til en vane at du lukker programmet, hvis du ved at du ikke skal bruge det.
Kan Dictus køre på Mac?
Ja, der er Dictus brugere som kører på Mac maskiner med Windows installeret. Dictus ApS er dog ikke i stand til at yde support på Mac specifikke spørgsmål. Hvis du ønsker diktering på MacOS, kan vi anbefale at du kigger nærmere på Dictus SUN
Kan Dictus bruges med OpenOffice eller LibreOffice?
Nej, det er desværre ikke muligt. Hvis du ønsker at diktere i flere forskellige programmer, end Dictus tillader, kan vi anbefale at du kigger nærmere på Dictus SUN
Hvilke krav stiller Dictus til min computer og mine programmer?
Hvordan flytter jeg sprogdata fra en ældre version af Dictus til den nyeste version?
For brugere med en tidligere version af Dictus bliver sprogdata automatisk opdateret første gang Dictus bruges. Vi anbefaler at du laver en sikkerhedskopi af dine sprogdata inden du opdaterer:
- For en sikkerheds skyld skal du gemme dine nuværende Dictus sprogdata (klik på menupunktet i Dictus Kontrolpanel: Filer Gem sprogdata). Vi anbefaler at du gemmer dem på en USB-nøgle.
- Afinstaller den tidligere version af Dictus (fx fra: Windows Kontrolpanel Programmer og Funktioner Fjern program).
- VIGTIGT: Genstart computeren.
- Installer den nye version af Dictus på din Windows computer (fra CD eller download-link).
- Aktiver den nye Dictus version med din nye licensnøgle.
- Tag en ny sikkerhedskopi af dine sprogdata på en USB-nøgle (klik på menupunktet: Filer Gem sprogdata). Nu har du gemt din træning og ordbog i det nye Dictus format.
Hvis jeg har Dictus installeret på flere computere, skal jeg så gennemføre den samme træning flere gange?
Nej, det er ikke nødvendigt. Under menupunktet Filer i Dictus Kontrolpanel, er der mulighed for at gemme og indlæse sprogdata. Hvis du har flere computere, kan du gemme sprogdata fra den computer hvor du har trænet, og indlæse sprogdata på den computer hvor du også skal bruge Dictus. Bemærk at de to computere skal have samme sprog, dvs. hvis du gemmer dine sprogdata på en dansk Windows-maskine, kan du kun indlæse din profil på en anden dansk Windows-maskine.
Skal jeg slette mine træningsdata, hvis jeg skifter mikrofon eller headset?
Både ja og nej. Du kan med fordel slette dine træningsdata og starte forfra, hvis det virker som om det nye headset giver bedre genkendelse. Hvis du ikke synes at det nye headset giver en bedre genkendelse, er der ingen grund til at starte forfra med at træne.
Hvor stort er ordforrådet i Dictus?
Det samlede antal ord i ordbogen er på ca. 65.000. Desuden er der mulighed for selv at tilføje nye ord til ordbogen. Der er ikke så mange navne (personer, byer, gader, lande) så det er muligt at du må lægge dit eget navn ind før det kan genkendes.
Når jeg tilslutter min mikrofon, kan jeg ikke vælge den i Dictus. Hvorfor?
Du skal først tilslutte din mikrofon, og derefter åbne Dictus. Hvis du tilslutter mikrofonen efter du har åbnet Dictus, skal du lukke og starte Dictus igen.
Dictus virker korrekt, mikrofonen er tændt, men den skriver ikke noget på skærmen.
Det kan ske at Dictus ikke har “fokus” på det program du ønsker at diktere i, fx Word. Du kan skifte program fx til Skrivebord eller Outlook, og gå tilbage til Word. Så burde fokus være korrekt og du kan diktere.
Min oplæsningsprogram vil ikke læse træningsteksterne i træningsmodulet!
Det er ikke alle oplæsningsprogrammer, der kan læse teksterne i træningsmodulet, men CD-Ord og ClaroRead 8 kan.
Jeg er ordblind og kan ikke læse træningsteksterne. Hvad gør jeg?
Vi har lagt nogle af træningsteksterne her, så du kan få din talesyntese til at læse dem op for dig. Du kan få teksterne læst op i deres helhed – og én sætning ad gangen som følger hvert billede i træningsmodulet. Du kan så øve dig inden du tænder mikrofonen.
Du kan også lytte til de lydfiler der ligger for hver sekvens og derefter gentage. Det er desuden også muligt at bruge CD-Ord eller ClaroRead 8 til at læse træningsteksterne i træningsmodulet.
Jeg vil gerne omdanne en lydfil til tekst, men lydfilen er ikke i wav format. Hvad gør jeg?
Som udgangspunkt skal lyden være optaget i høj kvalitet. Hvis du fx har en mp3-fil du vil lave genkendelse fra, skal du konvertere den først. Bemærk at du sandsynligvis ikke vil få god genkendelse, da filer som fx mp3 ikke har særlig høj lydkvalitet.
Der findes programmer på internettet, som kan konvertere mellem forskellige lydformater – fx. her: http://www.nch.com.au/switch/index.html
Hvordan skal jeg placere mikrofonen?
Generelt anbefaler vi at man bruger et headset, fordi det er nemmere at sørge for samme placering af mikrofonen fra gang til gang.
Når du benytter et headset, er det ikke nødvendigvis åbenlyst hvordan du skal placere mikrofonen. Placer mikrofonen lidt under munden og lidt til siden. Du må ikke kunne høre pustelyde fra næse eller mund, når du hører optagelser af din egen stemme. Hvis du kan høre pustelyde, sidder mikrofonen nok for tæt på munden eller næsen.