Support

ClaroRead

Telefonen er åben for support mandag kl. 13-16 og torsdag kl. 13-16

+45 3636 0035
support@dictus.dk

Ofte stillede spørgsmål

Generelle

(se Windows- og Macspecifikke spørgsmål forneden)

Hvorfor afspiller ClaroRead noget tekst jeg ikke kan se på skærmen?

ClaroRead kan afspille tekst, der er kopieret til udklipsholderen. Dette kan betyde, at noget tekst, du for lang tid siden har kopieret, kan blive oplæst, hvis du klikker Afspil uden at have markeret noget tekst.

Hvorfor læser ClaroRead konstant?
Hvis ClaroRead oplæser konstant, skyldes det at du under Indstillinger Avanceret har sat flueben ud for “Læs objekt under markøren” .
Hvorfor får jeg meddelelsen "ClaroRead sluttede uventet"?

Dette kan skyldes at du har en oplæserstemme installeret fra et andet program, som enten er udløbet eller ikke fungerer. Afinstaller stemmen, genstart computeren og Åben ClaroRead igen.

Jeg kan ikke aktivere ClaroRead

Tjek din internetforbindelse.

Hvis du tidligere har brugt din licensnøgle og vil installere på en ny computer, kan det være at du er løbet tør for aktiveringer på din licensnøgle. I så fald, skal du sende en e-mail til support@dictus.dk med din licensnøgle og bede Dictus ApS om at nulstille din licensnøgle.

Hvordan installerer jeg flere sprog/stemmer?

I Indstillinger under Stemme kan du vælge hvilken stemme du ønsker at benytte. Nederst i dropdown-menuen kan du vælge Hent flere stemmer for at hente og installere nye sprog/stemmer.

Kan jeg opgradere til en nyere version af ClaroRead?

Hvis du har købt en tidligere version af ClaroRead kan du gratis opgradere til den nyeste version. Du skal blot afinstallere den gamle version, installere den nye version og indtaste din licensnøgle. Din licensnøgle virker automatisk i nyere versioner.

Bemærk: Hvis du aktiverer din licens i en nyere version vil du ikke længere kunne aktivere den gamle. 

Windows

Lyden bliver afspillet på computerens højtalere og ikke mit headset. Hvorfor?

ClaroRead bruger computerens egne indstillinger for tekst til tale. Du kan ændre indstillinger for dette således:

Du skal ind i Kontrolpanel i Windows, vælge Talegenkendelse (kun synlig hvis visningen er sat til ikoner), dernæst vælger du Avanceret i venstre side. I det nye vindue vælger du Tekst til tale, så Avanceret længere nede og herinde vælger du Brug standard… (du kan også vælge en bestemt enhed i dropdown menuen under denne knap).

Hvorfor fremhæver ClaroRead ikke oplæst tekst i PDF?
For at få fremhævet tekst i PDF skal du vælge en forgrundsfarve under Indstillinger Avanceret.
Kan jeg flytte ClaroRead værktøjslinjen?

Man kan desværre ikke flytte bjælken, da den automatisk følger det program man har i fokus og sætter sig i øvre højre hjørne.

Man kan dog gøre det, at man højreklikker på programmet i proceslinjen nederst til højre, så det forsvinder fra skærmen. Programmet kører stadig selvom man ikke kan se det. Du kan stadig markere tekst og få det læst op.

Du får programmet synligt igen ved at venstreklikke på programmet i proceslinjen.

Hvis du kigger under Hjælp i bjælken, kan du få oplyst genvejstasterne til programmet, så du nemt kan starte og stoppe oplæsning, som du ellers vil kunne det med knapperne i bjælken.

Mac

"Læs objekt under markøren" er valgt, men intet under musemarkøren læses op. Hvorfor?

Den manglende oplæsning kan skyldes, at du ikke har tilladt adgang for hjælpemiddelenheder. For at rette det, skal du vælge Apple-symbolet i det øvre venstre hjørne på skærmen og vælge Systemindstillinger. Klik dernæst på ikonet for Universeladgang.

I denne boks skal du sikre dig, at der er sat flueben ud for Aktiver adgang for hjælpemiddelenheder

Jeg har valgt "automatisk tale", så jeg kan høre hvad jeg skriver (mens jeg skriver) men der kommer ingen lyd. Hvorfor?

Dette kan skyldes, at du ikke har tilladt adgang for hjælpemiddelenheder. For at rette det, skal du vælge Apple-symbolet i det øvre venstre hjørne på skærmen og vælge Systemindstillinger. Klik dernæst på ikonet for Universeladgang.

I denne boks skal du sikre dig, at der er sat flueben ud for Aktiver adgang for hjælpemiddelenheder

Hvorfor sker der ingenting, når jeg trykker på genvejstasten for Afspil og Stop?

For at få disse genvejstaster til at fungere, skal du have valgt “Brug alle tasterne F1, F2 osv. som normale funktionstaster”. Denne indstilling ændres ved at vælge Apple-symbolet i det øvre venstre hjørne på skærmen og vælge Systemindstillinger og klikke på Tastatur eller Tastatur og mus.

Hvorfor forsvinder ClaroRead værktøjslinjen, når jeg trykker på Maksimer?

Normalvis vil ClaroRead værktøjslinjen altid flyde oven på de dokumenter, du arbejder i. Indstillingen på Mac gør dog, at intet kan flyde oven på, hvis man maksimerer skærmen. Du skal i stedet manuelt trække skærmen stor, hvis du vil blive ved med at se ClaroRead værktøjslinjen.