Dictus Classic er IKKE anbefalet til Windows 11

Dictus Classic

Tale-til-tekst til både private, erhverv og skoler

Dictus Classic er en offline talegenkender til Windows, hvor brugeren har mulighed for at diktere, styre computeren med talekommandoer og tilføje ord til ordbogen. Programmet skal trænes til at lære netop din måde at tale på.

Fordele ved Dictus Classic

Aflastning fra mus og tastatur

Hvis du har museskade eller af anden grund ikke kan bruge dine hænder, så har du mulighed for at talestyre en Windowscomputer fuldstændig med danske talekommandoer.

Offline talegenkendelse

Programmet installeres på din windowscomputer og kræver ikke internetforbindelse. Al lyd og genkendt tekst forbliver på din computer. Der kræves kun internetforbindelse ved aktivering.

Muligt at tilføje nye ord og fagudtryk

Programmet indeholder en facilitet, så det er muligt at “skanne” dokumenter igennem for ord of udtryk, som programmet ikke i forvejen kender. Disse kan så tilføjes til ordbogen, så den fremover kan genkende disse.

Engangskøb

En licens giver tidsubegrænset brugsret til softwaren på det antal computere, du har købt licenser til (privat eller erhvervsbrug).

Du kan have stor glæde af Dictus Classic hvis du fx:

 • er ordblind

 • har brug for aflastning af armene

 • skriver meget

Fuld aflastning fra mus og tastatur på Windows 10/8/7

Hvis du har museskader, begyndende museproblemer eller i øvrigt har brug for aflastning fra musen og tastaturet, så kan du med Dictus Classic styre computeren alene ved hjælp af stemmen.

Selv hvis man ikke skriver særlig meget, så er Dictus Classic velegnet som erstatning for mus og tastatur. Med talekommandoer kan man:

 • Navigere rundt på skærmen
 • Åbne/lukke programmer
 • Maksimere/minimere/lukke vinduer
 • Klikke på knapper
 • Scrolle op og ned på siden
 • Bruge genvejstaster osv.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge Dictus på Windows 11?

Windows 11 version 22H2 og nyere vil fra september 2024 ikke længere understøtte Dictus Classic. Dette skyldes, at integrationen med Windows – kaldet Windows Speech Recognition (WSR) – bliver udfaset af Microsoft. Du kan fortsat bruge Dictus Classic på ældre versioner af Windows (7, 8 og 10). Læs nærmere her.

Vælger du at bruge Dictus Classic på Windows 11, skal du være opmærksom på, at ikke alle funktioner fungerer optimalt, og du vil sandsynligvis opleve, at nogle talekommandoer ikke fungerer, samt have problemer med at skrive direkte i forskellige programmer.

Vi kan derfor ikke anbefale at du bruger Dictus Classic på Windows 11.

Ønsker du tale-til-tekst og talekommandering på Windows 11 skal du overveje Dictus SUN.

Hvad er forskellen på "Privat" og "Erhverv" versionerne?

Der er ingen funktionsmæssig forskel på de to versioner. Det er alene et spørgsmål om licensrettigheder. Hvis man ønsker at bruge Dictus til erhvervsmæssige formål, skal man anskaffe en ”Erhverv” version.

Erhverv kan desuden aktiveres på 2 arbejdsstationer såfremt der er tale om faste arbejdsstationer. I så fald skal Dictus ApS kontaktes, for at få licensen opgraderet. Dette koster ikke ekstra.

Licensbestemmelser for Dictus Privat
Licensbestemmelser for Dictus Erhverv

Privat

Det er overordentlig betydningsfuldt for menneskers selvværd at være i stand til at kommunikere skriftligt. Vi behøver ikke alle være forfattere, men det er vigtigt, at vi er i stand til at skrive inden for de rammer vi ønsker – om det så er:

 • Chat på internettet
 • Profil på Facebook
 • Korte e-mails
 • Skolearbejde
 • Studierapporter
 • eller andet

Uanset hvor stort skriveproblemet er, kan ordblinde og andre lære at bruge Dictus Classic.

Erhverv

Dictus Classic er en ideel løsning for den enkelte medarbejder, som dagligt bruger meget tid på skriftlig dokumentation – uanset om det skyldes at vedkommende skriver meget eller skriver langsomt.

De fleste taler hurtigere end de skriver og selv dygtige tekstbehandlere kan få glæde af at diktere tekstdokumenter i stedet for at skrive med tastatur. Dictus kan som udgangspunkt forstå dagligdags sprog, men der er faciliteter til at tilføje alle de ord og fagudtryk, som er specielle for dit arbejde – fx juridisk, politisk, psykologisk, ……

For medarbejdere med varierende grad af ordblindhed vil Dictus være en hjælp og et bidrag til en effektivere og rarere arbejdsdag. Tal i mikrofonen og din tale kommer straks ind i Microsoft Word eller andre Microsoft programmer.

Dictus stiller dog et krav til dig om at lære at tale roligt med korrekt og tydelig udtale. For at maksimere genkendelsen skal du øve dette, og Dictus skal trænes til at genkende din stemme.

Skole

Dictus Skoleversion anskaffes til én skole (på én matrikel) på lejebasis og må installeres på op til 25 computere, som frit kan fordeles mellem skolens computere, lærere og elever.

Prisen er kr. 3000,- (eks moms) om året og indeholder gratis opdateringer i lejeperioden.

Da god lydkvalitet er afgørende for kvaliteten af genkendelsen, anbefaler vi, at skolen også anskaffer de foldbare headsets Plantronics 400 DSP, som kan bestilles i butikken.

Kontakt gerne Dictus ApS for at høre mere om vilkårene.

Privatversionen kan også anskaffes af skoler og andre undervisningsinstitutioner, idet licensbestemmelserne herfor også dækker uddannelsesformål.

 

Hvordan bliver mine data behandlet?

Dictus Classic kræver internetforbindelse ved aktivering og deaktivering. Udover dette er internetforbindelse ikke nødvendigt for brugen af programmet, da alt dikteret, både lyd og tekst, forbliver lokalt på computeren. Intet data sendes afsted og du kan derfor være sikker på at dine data kun tilhører dig.

Findes der en prøveversion?

Vi har desværre ikke nogen prøveversion.

Men vi har 14 dages fuld returret, for både private og erhverv, så du har tid til at afprøve Dictus Classic, og returnere hvis det ikke lever op til dine krav.

Husk et USB-headset for at få ordentlig genkendelse.

Må man bruge Dictus til eksamen?

Det spørgsmål tør vi ikke svare entydigt på. For at være sikre anbefaler vi, at I selv undersøger reglerne og iøvrigt kontakter skolelederen og/eller den SPS-ansvarlige på undervisningsstedet.

For så vidt angår Folkeskolen kan vi anbefale følgende beskrivelse på:

Bemærk: Dictus (PC) kræver ikke internetadgang når det først er installeret, så det kan benyttes under eksamen efter aftale med skolelederen.

"Nu føler jeg mig ikke udenfor mere. Dictus har omsider gjort det spændende for ordblinde Lars at gå i skole, for nu kan han følge med i timerne."

– Familiejournal

"Nu kan jeg lige så meget om end ikke mere end de kolleger, der ikke har et handicap! Nu kan jeg levere på lige fod med de andre kolleger."

– Hanne Ulm

"Det er et rigtig fedt program. Jeg har trænet i en time og så kan den allerede skrive så perfekt. Det er helt fantastisk."

– Jacob

"Jeg er rigtig glad for taleteknologien, da jeg har problemer med at stave. Nu skal jeg ikke have en kollega til at hjælpe mig mere - nu kan jeg selv tale det ind uden at sidde og tænke over, hvordan det mon staves."

– Sosu-hjælper

"Dictus giver de unge muligheden for at deltage i det unge-liv, der foregår på chatsider ."

– Allan Madsen, talepædagog på
Taleinstituttet i Århus

"Frederiks selvtillid er vokset, siden han har fået Dictus og han er blevet meget mere glad. Han har været ked af altid at skulle have hjælp så nu har han fået en følelse af han kan noget selv."

– Frederiks mor til
Uge-Bladet Skanderborg Kommune

"Det er faktisk sjovt at skrive på denne måde."

– Mikkel fra 5. klasse i en artikel i Ordblindebladet

"Med Dictus oplever Jeppe den store glæde, at hans tekster dels får større kvantitet, men også større kvalitet."

– Jeppes mor til Hjælpemiddelcentralen

Systemkrav

 • Dansk Windows 10/8/7
 • .NET Framework 3.5 eller nyere
 • i3 CPU eller nyere/tilsvarende
 • 4GB RAM
 • 400MB Lagerplads
 • USB-mikrofon (se vores anbefalinger)

Dictus Classic kan installeres på computere med engelsk Windows, men fungerer så uden talekommandering (hverken redigeringskommandoer eller musestyring)